Omogućavanje nemogućeg


NEVA x GRACIJA
Styling - Nermina Varešanović (NEVA)
Photo and edit - Alma Hadžić
Makeup - Kultura ljepote

Dok su moji vršnjaci preferirali crtanje kredom po asfaltu, ja sam bila manje društvena osoba koja je sate provodila buljeći u kompjuterski monitor. Imajući tu sreću (ili je bar ja smatram time, mnogi se ne bi složili) da me odgajaju roditelji čija su struka bili upravo ovi uređaji budućnosti, ja sam kompjuter imala još od trenutaka do kojih moja sjećanja ne dosežu. Od tih dana pa do danas, šire narodne mase kombinaciju tehno logije i bezbrižnih dana djetinjstva smatraju propasti čovječanstva, u potpunosti zanemarujući sve ljepote koje nam moderno vrijeme donosi.

Ljudi su skloni tome da gledaju samo jednu stranu medalje, i to najčešće onu zahrđalu i oronulu. Zlatna i uglancana strana je rezervisana samo za one koji zadrže pogled i potrude se da je okrenu. Istina, nije teško, ali je ipak potrebno malo truda. Tehnologiji se danas stavlja na teret alijenacija i mnogi drugi zločini, ali istina je da će vam tehnologija donijeti samo ono za šta je vi iskoristite.
Blogove sam otkrila još u osnovnoj školi, kada su svi imali svoj kutak interneta, na kojem možete pisati sve što vam padne na pamet. Kada sam kao curica bojažljivo ušla u svijet blogovanja, nisam mogla ni da sanjam da ću u njemu ostati i samoj sebi omogućiti nemoguće - a to je da mi ovo danas bude posao.

Za vrijeme šestomjesečnog liječenja od raka (što je naravno, priča za neki drugi put), mnogobrojne nule i jedinice su mi bile poveznica sa prijateljima i vanjskim svijetom. Tada sam vjerovatno i najviše shvatila koliko nam tehnologija omogućava komunikaciju. To je bilo svega godinu dana prije buma društvenih mreža, koje su nam tada bile nešto sasvim novo i nismo mogli da naslutimo koliki će nam dio života postati. Zamislite da vam je prije deset godina neko rekao da ćete moći da blogujete kao posao. Dvanaestogodišnjoj Neiri bi to bilo nepojmljivo, iako vjerujem da joj je to tada moglo pasti napamet, da bi se pretvorilo i u najveću želju.

Od tada je prošla tek jedna decenija, i mnoge stvari su se okrenule naglavačke. Možda nemamo leteće automobile kao što su to predviđali u filmovima iz osamdesetih, ali su se desile stvari koje čak ni filmovi nisu mogli da predvide. Tehnologija nam je omogućila nemoguće - ali na vama je da izaberete da to pretvorite u posao umjesto da sjedite na kauču, da se čujete sa prijateljima na drugoj strani svijeta umjesto da igrate igrice ili da unaprijedite svoj posao umjesto da na njemu zabušavate.
"Ovaj tekst ulazi u izbor naboljih blogova u BiH na takmičenju m:bloger kompanije m:tel"  

No comments

Hvala na komentarima :*