Savjeti za matursko veče (1. dio)

Ako me pratite od samih početaka znate da sam nekada davno pisala post o maturskim haljinama. Nećete vjerovati, ali i dan-danas je taj post poprilično tražen, pogotovo sada kada se polako približava vidim sve više interesovanja za takve postove, pa sam odlučila da napišem mini-seriju postova koji se tiču maturalne večeri. Postoje neke stvari koje meni niko nije rekao, a voljela bih da jeste, i zbog toga su postovi ovdje.

Ja sam jedna od onih osoba koje vole sve da planiraju unaprijed i o svojoj maturi sam razmišljala...pa otprilike od mature u osnovnoj školi :D Znala sam da hoću haljinu sa mnogo tila, nešto princezasto i u boji koja mi se slaže sa kosom. Ja sam to zamislila ovako nekako:A ja sam na kraju izgledala ovako:


Zašto je rezultat bio totalno drugačiji od zamišljenog? Jer sam previše razmišljala, bilo je tu uticaja drugih ljudi, a malo i moje vodolijske znatiželje. Zbog toga vam je moj savjet da nađete haljinu u koju ćete se zaljubiti na prvi pogled, a ne neku koja samo "može proći."

Vjerujem da je svaka od vas čula da je matura "samo jedna noć", i to vam mogu potvrditi sa ovom stanovišta, ali je jedna noć koju svaka djevojka jedva čeka i u koju želi da uloži mnogo novca i vremena.

Toliko je stvari o kojima se treba pobrinuti, pa vam ja savjetujem da već početkom marta počnete razmišljati o ovome, da kasnije ne bi imali problem sa manjkom vremena. Stvari na koje trebate obratiti pažnju su haljina, cipele, torba, frizura, šminka i nakit. Ja ću se potruditi da što više stvari obradim u ovim postovima.

Haljina je najvažniji dio maturske večeri (iako su meni cipele bile statement :D) i u nju se definitivno treba uložiti najviše vremena, razmišljanja i na kraju.. novca. Cijene haljina se kreću od 100 KM pa sve do vrtoglavih četverocifrenih cifara. Stara narodna kaže "100 ljudi, 100 ćudi", pa će tako svaka od vas naći kroj i vrstu haljine koja joj cjenovno odgovara. Koliko god bih vam ja savjetovala da ne dajete vrtoglave sume novca jer se ta haljina zaista nosi samo jednom, svaka od vas će odlučiti koliko može izdvojiti za ovu noć.

Haljinu možete da kupite, šijete i naručite sa interneta.

Kupovina je u Sarajevu gotovo pa nemoguća misija. Nisam sigurna za stanje u drugim gradovima/državama. Prodavnice sa svečanim haljinama gotovo i ne postoje, a na nekoliko mjesta gdje ih ima haljine su više za Grand Paradu nego za maturu. Neki dizajneri imaju gotove haljine, ali većinom se radi o jednom ili dva modela.

Šivenje je opcija koju sam ja odabrala i to sigurno ne bih opet uradila. Dosta mojih drugarica je odabralo ovu opciju i bile su zadovoljne, ali moja haljina uživo nije izgledala kao što sam je zamislila. 
Ukoliko se odlučite za ovu opciju, preporučujem da prije toga probate zamišljeni model haljine i vidite kako vam to ustvari stoji. Druga najvažnija stvar je da nađete dobru i pouzdanu krojačicu. 
Većina dizajnera šije haljine po mjeri, i one su zaista lijepe, ali opet sve zavisi od vašeg budžeta.

Naručivanje sa interneta je opcija koju sam htjela odabrati na moju žalost, nisam :D. Odgovorili su me ljudi koji su govorili da ne znam kako će mi stajati, kako će izgledati uživo, hoće li mi veličina odgovarati i slično. Međutim, ista je stvar kao i sa šivanjem, jer postoje mnoge stranice koje šiju haljine po vašoj mjeri i u željenoj boji. Prednost je što vidite sliku haljine i znate da ćete istu i dobiti, samo u odgovarajućim mjerama. Budući da je mojoj sestri matura za neka 2 mjeseca, odavno već listamo razne stranice i na moje veliko iznenađenje eBay nije imao puno toga da ponudi ove godine. Najviše haljina sam našla na stranici Dressale. To možete pronaći razne maturske haljine, cipele, vjenčanice i sl, te svaku od njih šiju po mjeri. Evo nekoliko primjera:

                    klik                              klik                                klik                           klik

                klik                                klik                            klik                                   klik

Najvažnije stvari pri odabiru haljine je da je ona vaš izbor, da se u njoj osjećate udobno i da znate koji kroj vam najbolje odgovara.

Kakva je bila vaša matura? O čemu biste voljeli da pišem u drugom dijelu mini-serije?

xoxo Neira

                                         FACEBOOK |  INSTAGRAM BLOGLOVIN

P.S. Za sve ljubitelje malo drugačijih stvari- ovaj neobični duks sa slikom Botičelijeve slike "Rađanje Venere" će samo 20.3. biti snižen sa $39.99 na nevjerovatnih $15.99! 
Nemojte propustiti ovu priliku, i bacite pogled na darivanje (http://goo.gl/Wza3MJ) gdje ga možete osvojiti 7 comments

 1. Ti si meni baš bila slatka na maturi. :)
  Ja sam na maturu otišla u odelu. Dvoumila sam se između šivenja velike balske princezaste haljine(takve ili ni jedne druge) i odela i na kraju sam kupila dobre pantalone i sako, odlično se provela, pobrala mnoge komplimente.Pritom i sada nosim i pantalone(crvene) i sako(beli) tako da sam baš zadovoljna. Jedino što bih iz ove perspektive preporučila je proba frizure. Ja sam radila frizuru par sati pre mature i nisam bila zadovoljna, pa sam sa mamom morala da je popravljam i tapiram još kući, plakala sam kao kiša zbog toga. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala :D Meni je užasno žao što nisam imala balsku haljinu, ali imam svadbu za to haha :D

   Delete
 2. Točno sam i ja tako prošla kako opisuješ. Maštala sam da želim haljinu potpuno istu kakvu je u filmu "Kako se riješiti frajera u 10 dana" nosila Kate Hudson, dakle dugačka, svijetlo žuta s otvorenim leđima... i onda dođem u Zagreb, uletim u prvi butik i mama me nagovori neka probam haljinu (apsolutno totalno drugačiju od mojih zamisli i ja ostanem oduševljena), i to je to... dalje nisam htjela tražiti, samo sam nju željela a u to vrijeme me i privlačila činjenica što je unikat, pa sam znala da nitko neće imati takvu niti približnu na maturalnoj večeri :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Imam drugaricu koja je htjela tu haljinu i onda odustala :D Ma važno je samo da se zaljubiš u haljinu, to često zna biti nešto drugo nego što si planirala :D

   Delete
 3. Ja sam se mozda u pocetku opterecivala oko mature, pa sam posle shvatila da nema potrebe. Odlicu crnu haljinu, koju i danas nosim, sam nasla u svom rodnom gradu i to jako povoljno. I usput sam nasla sve ostale sitnice i krajnjim rezultatom sam bila sasvim zadovoljna. Opet bih isto tako.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Blago tebi :D Ja sam se opterećivala sve do par mjeseci pred matura kad su se svi drugi počeli peglati haha :D

   Delete
 4. Meni ta matura nije bila veliko opterećenje jer me nakon mature čekao veliki operativni zahvat pa mi je to zadnje bilo na pameti. Imala sam neku ideju kako bi htjela izgledati, nisam mogla naći i završila sam u nekoj prosječnoj haljini i sakou, cipele su bile zlo, frizura najgori dio svega ali eto, prošlo je. Apsolventsko mi je bitnije i za to ću sad da se baš baš potrudim da sve bude potaman :D

  ReplyDelete

Hvala na komentarima :*