Traveling | Istanbul

Grad na dva kontinenta, spoj istoka i zapada, središte najvećih carstava od najstarijih vremena, prijestolnica Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva i šta već ne... Dodala bih još i odličan grad za šoping!
Prije nešto više od mjesec dana sam po drugi put putovala u ovaj prelijepi grad, pa sam odlučila da ovu avanturu podijelim i sa vama. Nadam se da ćete se uz ovaj post odmoriti i sami poželjeti da odete i doživite čaroliju. 

Moram pohvaliti Turkish Airlines koji su definitivno najbolji avio prevoznik kojim sam se ikada vozila! Jako ljubazno osoblje, udobni avioni i dosta povoljne cijene (pogotovo ako uhvatite neke akcije).Kako nam je hotel bio smješten na Sultanahmetu - starom dijelu Istanbula, gdje se nalaze sve znamenitosti, bilo nam je lako pješke ići do najvećih znamenitosti - Plave džamije, Aja Sofije, palate Topkapi i nečega naljepšeg što sam vidjela na ovom putovanju - Bazilike Cisterne!


Bazilika Cisterna je podvodna cisterna (dhh), koja je tokom 15 stoljeća bila "skladište" za vodu koja se kasnije akvaduktima provodila do ostatka grada. Doživljaj se ne može opisati riječima - podvodni mostići, subovi, ribe, lampe - prava pravcata magija!
Morala sam odmah prvi dan nešto da kupim :P


A kako je moj tata veliki fan Sulejmana Veličanstvenog, morali smo se i ovako slikati (bio je fan puno prije nego što se Suki počeo prikazivati kod nas na TV-u, pa je on veliki Suki hipster).


Vrijeme je bilo savršeno - bilo je skoro 30 stepeni, a ni u jednom jednom trenutku mi nije bilo vruće jer je pirkao neki lijepi vjetrić (a ko god me poznaje, zna da je meni uvijek vruće). Tako smo drugi dan šetali do Bosfora, Arheološkog muzeja, vrtova palate Topkapi i predivnog Gulhan parka, gdje ljudi sjede na travi i uživaju u lijepom vremenu. 
Na slici iza mene vidite Aziju :)


Meni je Arheološki muzej bio jako jako zanimljiv, pogotovo jer znam puno o prvim civilizacijama. Bilo je jako zanimljivo vidjeti to sve uživo. 
Saobraćaj i kretanje u Istanbulu je prava mala avantura - možete da koristite tramvaje (klimatizirane!), metro, autobuse, žičaru ili čak trajekt. Da se pohvalim - probala sam sva prevozna sredstva i trajekt mi je definitivno najbolji. Trebali bi i kod nas to da naprave.


Vidikovac Pierre Loti je savršeno mjesto za popiti turski čaj i uživati u pogledu na grad, a dodatna pogodnost je što do vrha možete doći - žičarom!


Miniaturk je nešto što se ne smije propustiti! Preporučuje se za porodice sa djecom, ali i nama, velikoj djeci (ovdje su uključeni i moji roditelji) je ovo bilo nevjerovatno iskustvo! Zamislite svaku znamenitnost Turske na jednom mjestu. Nevjerovatno iskustvo. 
Jedna zanimljivost: pored svih turskih znamenitosti, ovdje možete da nađete i minijaturu Starog mosta u Mostaru. 
Samo jedna napomena: namažite se visokim zaštitnih faktorom! Sve je na otvorenom, pa vrlo lako možete da izgorite :)Jedna od novijih atrakcija u Istanbulu je muzej Panorama 1943 gdje možete da kročite u rekreiranu scenu osvajanja Carigrada. Poučno je jer ćete naučiti vjerovatno svaki detalj vezan za opasdu, a zanimljivo jer je stvarno vrhunski urađeno.


I za kraj - šoping! Šta da vam kažem osim da smo Sarajevo napustili sa 30 kg prtljaga, a vratili se sa 60. Bila sam u najvećem šoping centru u Evropi, ali on se ne može mjeriti sa uličicama i bazarima, sa cjenkanjem i prelijepim stvarima po najnižim cijenama. Bankrot zagarantovan!


U slučaju da niste vidjeli šta sam kupila - Istanbul Haul video
Nadam se da sam vam se post svidio i da sam vas zainteresovala za ovaj magični grad. U komentarima mi napišete da li ste ikada bili u Istanbulu, da li planirate ići i sviđa li vam se ovakva vrsta postova? :)


xoxo Neira


13 comments

 1. Ja obožavam Istanbul. Zavidim ti što si išla. Blago tebi. Fotke su super. I ja jedva čekam ponovni odlazak!

  ReplyDelete
 2. Ih, moš ti... što mene ne povedeš? :(

  ReplyDelete
 3. hahah najbolja je slika vi u vrijeme SULEJmana velicanstvenog =D
  bas divne slike =D joj moram i ja u Istanbul =D =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. hvala :D obavezno ga treba posjetiti :D

   Delete
 4. Prava si sretnica, imam zelju vidjeti ovaj grad!!

  ReplyDelete
 5. welcome :))

  xox
  http://ajnira.blogspot.com/

  ReplyDelete
 6. Sultan Neira hazretleri hahahah <3
  a jesi mi najljepša matere mi, vidi te, prava sultanija :***

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fino meni moj Alenbeg kaže da sam ja njegova sultanija :D

   Delete

Hvala na komentarima :*